Leerling in Beeld toetsen vormen onderdeel van het leerlingvolgsysteem van Cito. Leerling in Beeld oefenen kan helpen om beter te scoren tijdens deze belangrijke toetsen. We leggen je in dit artikel uit wat het leerlingvolgsysteem is, wat er per leerjaar van kinderen wordt verwacht en wat de doorstroomtoets is. Ook vertellen we je over hoe je kunt oefenen voor deze belangrijke toetsen.
Basisscholen hebben de keuze uit meerdere leerlingvolgsystemen. Een van de bekendste is Cito. Cito heeft meerdere leerlingvolgsystemen uitgebracht. Leerling in Beeld is het nieuwste. De toetsen van Cito sluiten aan bij het niveau van de basisschool.
Per leerjaar neemt de school twee keer de Cito Leerling in Beeld-toetsen af, namelijk in het midden van het schooljaar (medio januari) en aan het eind van het schooljaar (mei/ juni). Dit worden de Midden- en de Eind-toets genoemd.
De Leerling in Beeld-toetsen hebben meerdere doelen, namelijk:
Ze bewaken de doorgaande lijn van een individuele leerling en van een klas;
Ze geven de leerkracht en kwaliteitscoördinator informatie;
Ze bieden de leerkracht handvatten om het onderwijs af te stemmen op zowel de behoefte van de groep als op individueel niveau.
Per toets wordt van leerlingen een bepaalde vaardigheidsgroei verwacht. Als die groei behaald wordt, is er niks aan de hand. Wordt die groei niet behaald? Dan kan een kind verlengde instructie of extra aandacht van de remedial teacher krijgen. Als een kind heel hoog scoort en buiten de groeigrafiek valt, wordt extra werk aangeboden, zoals pluswerk of meesterwerk.
Doel van deze toetsen is kinderen te geven wat ze nodig hebben.
In de groepen 6 tot en met 8 wordt de Leerling in Beeld-toets ook gebruikt om schooladvies te geven voor het voortgezet onderwijs. Dus het niveau voor het voortgezet onderwijs hangt af van de scores op deze Leerling in Beeld-toetsen.
De doorstroomtoets is hier uiteindelijk bepalend in. Daarover lees je verderop meer.
Uiteraard past de LIB-toets zich aan naar het niveau van de groep waarin die wordt afgenomen. Kort samengevat komt het neer op de volgende verdeling per leerjaar, tellend vanaf groep 3 (het eerste jaar waarin de LIB-toets wordt afgenomen)
Technisch lezen (AVI- en DMT-toets)
Rekenen en wiskunde
Spelling (dictee)
Begrijpend luisteren/ lezen
Technisch lezen (AVI)
Rekenen en wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden
Begrijpend lezen
Technisch lezen (indien nog niet behaald, AVI)
Rekenen en wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden
Spelling van werkwoorden
Zinsontleding (persoonsvorm en onderwerp)
Begrijpend lezen
Rekenen en wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden
Spelling van werkwoorden
Zinsontleding (persoonsvorm, onderwerp en uitgebouwd)
Grammatica
Begrijpend lezen
Rekenen en wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden
Speling van werkwoorden
Zinsontleding, grammatica en interpunctie
Begrijpend lezen
In groep 8 wordt vooral verdieping gegeven op hetgeen in groep 7 is aangeleerd. Dat betekent qua inhoud:
Rekenen en wiskunde
Spelling zoals in groep 7
Begrijpend en studerend lezen (beginnende studievaardigheden)
De doorstroomtoets
De doorstroomtoets van groep 8 is de laatste toets die kinderen op de basisschool maken, maar het kan wel een belangrijke en zelfs doorslaggevende toets zijn. Op basis van het schooladvies stromen kinderen uit naar het voortgezet onderwijs, maar de doorstroomtoets kan daar nog verandering in aanbrengen.
Wordt de doorstroomtoets namelijk hoger gescoord dan het schooladvies? Dan past de school het niveau aan.
Wil jij met je kind oefenen voor de Leerling in Beeld-toetsen op de basisschool? Dan is het goed om te weten dat er veel oefenboeken beschikbaar zijn. De beste oefenboeken van dit moment zijn de oefenboeken van lvstoetsoefenen.nl. Het betreft uitgebreide, complete oefenboeken voor elke LVS-toets, waaronder de Leerling in Beeld van Cito-toets voor groep 3 tot en met 8. Hieronder zetten we kort de boeken voor je uiteen.
Hieronder een overzicht van oefenboeken voor groep 3 tot en met 8 voor Leerling in Beeld en de doorstroomtoets van groep 8.
Los van het oefenboek voor groep 8 is er een compleet oefenboek voor de doorstroomtoets. Je kunt meer lezen over de doorstroomtoets op deze pagina of door de link hieronder te volgen.
De Leerling in Beeld-toets is een van de leerlingvolgsysteemtoetsen die basisscholen af kunnen nemen tijdens de schoolloopbaan van een kind. Het betreft twee toetsen per leerjaar, beginnend vanaf groep 3 en gericht op het leren technisch lezen, begrijpend lezen, rekenen/ wiskunde en spelling. Oefenen voor deze toetsen kan zinvol zijn, omdat kinderen dan geen achterstanden oplopen of achterstanden in kunnen halen.
Een aparte toets is de doorstroomtoets. Deze wordt ook door Leerling in Beeld uitgegeven en is alleen in groep 8 af te nemen. De doorstroomtoets kan bepalend zijn voor het eerder afgegeven schooladvies op basis van de lvs-toetsen.
Er zijn diverse oefenboeken beschikbaar, van groep 3 tot en met groep 8 of enkel voor de doorstroomtoets.