De IEP-toets wordt ontwikkeld door Bureau Ice en betreft een lvs-toets voor de basisschool. Het lvs is het leerlingvolgsysteem, een verplicht administratiemiddel dat scholen moeten hebben om de ontwikkeling van leerlingen te monitoren. Steeds meer scholen kiezen voor de IEP-toets, omdat dit een prettige manier van toetsen betreft die meer doet dan het meten van kennis. Zo zijn er ook IEP-toetsen voor talent en de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Een basisschool mag zelf kiezen welk lvs ze kiezen. IEP (ICE Eindevaluatie Primair onderwijs) is een bekend voorbeeld van een leerlingvolgsysteem. IEP neemt twee tot drie keer per jaar toetsen af, namelijk aan het begin (medio september), in het midden (medio januari) en aan het eind (medio juni) van een schooljaar.
Er zijn drie toetsen die IEP afneemt, namelijk:
IEP hart: de sociaal-emotionele vaardigheden
IEP handen: een toets gericht op talenten en talentontwikkeling
IEP hoofd: de cognitieve vaardigheden
Met name die laatste toets, de IEP hoofd-toets, is van belang bij de doorgaande lijn van kinderen. Op deze toets wordt het meeste gelet als de ontwikkeling besproken wordt. Ook is deze van belang bij het voren van een schooladvies naar het voortgezet onderwijs.
De IEP hoofd-toets toetst de belangrijkste basisvaardigheden. Dat betekent dat er toetsen zijn voor rekenen/ wiskunde, taal, spelling en begrijpend lezen/ woordenschat. Deze toetsen worden twee tot drie keer per jaar afgenomen, afhankelijk van de voorkeuren van de school. De resultaten worden met ouders gedeeld en, indien nodig, besproken.
In groep 6 wordt de IEP-toets ook van belang voor het schooladvies. Dat is het advies voor het voortgezet onderwijs dat de meeste kinderen in groep 7 al als voorlopig advies ontvangen en in groep 8 als definitief advies. Uiteindelijk moet er in groep 8 ook nog de doorstroomtoets worden gemaakt. Deze doorstroomtoets is uiteindelijk bepalend, want die geeft het definitieve advies voor het voortgezet onderwijs.
Wil je weten wat kinderen allemaal voor toetsen krijgen op het gebied van de IEP-toets? Hieronder hebben we de toetsen voor je verzameld.
Technisch lezen, zoals lezen op tempo
Rekenen/ wiskunde
Spelling
Begrijpend luisteren en tekstbegrip
Technisch lezen, lezen op tempo
Rekenen/ wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden
Begrijpend lezen en woordenschat
Technisch lezen
Rekenen/ wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden en werkwoorden
Zinsontleding
Begrijpend lezen, leesbegrip en woordenschat
Rekenen en wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden en werkwoorden
Zinsontleding en grammatica
Begrijpend lezen, woordenschat
Rekenen en wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden en werkwoorden
Grammatica, interpunctie en zinsontleding
Begrijpend lezen en woordenschat
Rekenen/ wiskunde
Spelling van niet-werkwoorden en werkwoorden
Grammatica, interpunctie en zinsontleding
Begrijpend lezen, woordenschat en studerend lezen
De doorstroomtoets
De doorstroomtoets is de laatste toets die kinderen in groep 8 maken, maar mogelijk wel de belangrijkste. De toets geeft namelijk uitsluitsel over het vervolgonderwijs en het niveau van vervolgonderwijs. Het toetsadvies uit doorstroomtoets kan nog aanleiding geven om een advies naar boven af te ronden en een kind dus een hoger schooladvies toe te kennen.
De IEP doorstroomtoets is een van de doorstroomtoetsen die scholen kunnen kiezen. De IEP doorstroomtoets past volledig bij het lvs van IEP, maar kan ook worden afgenomen door scholen met een ander lvs.
Wil jij de IEP-toets oefenen met je kind? Bekijk het overzicht van oefenboeken voor de IEP-toets hieronder.
Wil jij de IEP doorstroomtoets oefenen? Onderstaand oefenboek bevat meer dan genoeg opgaven om je kind goed voor te bereiden op de eindtoets van groep 8.