Neemt de school van jouw kind de Dia-toetsen af? Dan volgt je kind het Dia LVS (leerlingvolgsysteem). Een lvs is verplicht voor scholen om de ontwikkeling van kinderen in kaart te brengen en te monitoren. Een lvs maakt het namelijk mogelijk om achterstanden in te lopen en uitval te voorkomen. Het doel van een lvs is om kinderen de ontwikkeling door te laten maken die bij ze past.
Het Dia LVS is het lvs van Dia en toetst kinderen aan de hand van Dia-toetsen. De Dia-toets oefenen kan helpen deze toetsen beter te maken, uitval te voorkomen en kinderen goed voor te bereiden op de belangrijkste toetsmomenten van het jaar.
Een lvs heeft dus tot doel om de ontwikkeling van kinderen in beeld te brengen. Dia brengt zo’n lvs uit in de vorm van Dia-toetsen. De Dia-toetsen hebben de volgende doelen:
De doorgaande lijn bewaken van een individuele leerling en een complete klas;
Informatie geven aan de leerkracht over de prestaties van de groep en een individueel kind;
Handvatten bieden om het onderwijs beter af te stemmen op zowel de behoefte van een enkel kind als de gehele groep.
Per jaar worden er meerdere toetsen afgenomen. De beginmeting vindt doorgaans plaats in september en oktober, de middenmeting tussen november en januari en de eindmeting in mei en juni. De Dia doorstroomtoets voor groep 8 wordt afgenomen in februari en scholen kunnen een proeftoets doen tussen november en januari.
De Dia doorstroomtoets is van belang voor kinderen in groep 8 die een schooladvies gekregen hebben. Het schooladvies kan namelijk worden verhoogd als de doorstroomtoets hoger is gemaakt. Dus wanneer een kind een tl-advies kreeg, maar de Dia doorstroomtoets op havo afrondt, moet de school het advies verhogen naar havo. Jaarlijks maakt dit voor tienduizenden leerlingen een groot verschil.
Het schooladvies komt niet alleen tot stand door de doorstroomtoets. Feitelijk tellen alle toetsen die kinderen vanaf groep 6 maken mee, binnen het Dia LVS. Methodetoetsen maken dus geen deel uit van de advisering. Het definitieve schooladvies kan pas gegeven worden na de afname van de Dia doorstroomtoets, maar de meeste scholen hebben al in groep 7 een voorlopig schooladvies af. Dit kan echter per school verschillen.
De Dia-toets wordt afgenomen vanaf groep 3 tot en met groep 8. Hieronder hebben we een overzicht van welke toetsen er per leerjaar worden afgenomen. Dit zijn enkel de Dia-toetsen uit het lvs en niet de methodespecifieke toetsen.
Het concept redzaamheidslezen staat centraal bij de redzaamlezentoets van Dia. Bij deze woordleestoets gaat het vooral om nauwkeurigheid en minder op snelheid.
De Diatekst wordt afgenomen vanaf midden groep 3 tot en met midden groep 8 en geeft inzicht in de leesvaardigheden van kinderen. Er wordt gemeten aan de hand van zakelijke teksten (informatief, betogend en instructief) en verhalende teksten. Er wordt gelet op testbegrip, zoals woordenschat en begrip van een complete tekst. In groep 3 tot en met groep 5 worden lees- en luisterteksten gecombineerd. Vanaf groep 6 zijn het volledige leesteksten.
De toets voor woordenschat is adaptief en toetst de woordenschat van kinderen vanaf groep 3.
De rekenvaardigheden van kinderen worden getoetst met de Diacijfer-toetsen. Deze vinden plaats vanaf groep 3 tot en met groep 8. Hierbij wordt gestreefd naar het 1S-niveau (streefniveau voor alle kinderen aan het einde van de basisschool). Is dit toch te lastig? Dan is het 1F-niveau (fundamenteel) het doel voor kinderen. De Dia-toets voor rekenen toetst zowel kale sommen als contextsommen/ redactiesommen/ verhaaltjessommen.
Diaspel toetst spelling vanaf groep 3. In principe gaat het om het correct spellen van dictees Vanaf groep 6 worden de toetsen ook uitgebreid met interpunctie, begrippen en werkwoorden.
Wil jij de Dia-toets oefenen met je kind in groep 3 tot en met groep 8? Veel ouders kiezen ervoor om deze toetsen te oefenen. Ze zijn bang dat hun kinderen uitvallen of hebben te maken met een lerarentekort of slecht onderwijs. Oefenen biedt een aantal voordelen, namelijk:
Je voorkomt (verder) uitval en achterstanden;
Je houdt als ouder zelf een vinger aan de pols;
Je kind lijdt niet onder lerarentekorten of kwalitatief minder onderwijs;
Door te oefenen bereid je je kind voor op de toetssetting;
Door te oefenen ontdek je welke vaardigheden nog beter kunnen.
Hieronder tref je voor groep 3 tot en met groep 8 de beste oefenboeken voor de Dia-toets. In deze oefenboeken komen de belangrijkste toetsen voor begrijpend lezen, rekenen, spelling en woordenschat terug. Zo verzeker jij jezelf ervan dat je kind de aandacht krijgt die nodig is om goed mee te blijven komen op school.
Er is ook een oefenboek gericht op de Dia doorstroomtoets van groep 8. Dit boek wordt door vele ouders gebruikt om kinderen voor te bereiden op de doorstroomtoetsen in het basisonderwijs.