De doorstroomtoets groep 8 is de eindtoets van de basisschool. Veel kinderen en ouders willen de doorstroomtoets oefenen om tot de beste resultaten te komen. Wat houdt deze belangrijke toets nu precies in? Hoe zinvol is het om te oefenen? En wat is het beste oefenboek van dit moment?
Kinderen in groep 8 maken nog één laatste toets. Voorheen heette die de Cito-toets van groep 8, de centrale eindtoets basisonderwijs en tegenwoordig de doorstroomtoets. Behalve de naam is er weinig veranderd aan de bedoeling van de toets: bekijken of het geadviseerde schoolniveau passend is bij het kind.
Gedurende twee ochtenden in januari of februari maken kinderen de toets. Deze kan digitaal plaatsvinden, maar ook op papier. De toets gaat over de basisvaardigheden voor de volgende vakken:
Rekenen
Begrijpend lezen
Taalverzorging
Op het gebied van rekenen wordt getoetst of kinderen aan de kerndoelen voldoen. De domeinen die voorbij komen zijn dan ook verhoudingen, verbanden, getalbegrip en meten/ meetkunde. In principe vallen alle deelleerlijnen van rekenen daaronder weg te schrijven. Er wordt dus volop getoetst met breuken, procenten, kommagetallen, het metrieke stelsel, grote getallen (tot over een miljoen), maar ook met grafieken, ruimtelijk inzicht en delen en vermenigvuldigen.
Vaardigheden die zijn aangeleerd bij het begrijpend lezen dienen als basis voor de brugklas. Hoewel het ook studievaardigheden genoemd wordt of soms studerend lezen, gaat het bij begrijpend lezen om veel meer dan alleen vragen over de tekst kunnen beantwoorden. Kinderen moeten in staat zijn de doelen van de schrijver en de tekst te achterhalen, signaal- en verwijswoorden kunnen vinden, meningen en feiten kunnen vinden, onderbouwen en beargumenteren. Een complex vak waarover uitgebreid een toets wordt afgenomen.
Bij taalverzorging gaat het om spelling. De correcte spelling van zogenaamde categoriewoorden, maar ook de juiste vervoeging van werkwoorden. Kinderen gaan aan de gang met grammatica, zinsdelen en ontleding. Ook is er ruimte voor interpunctie (het juiste gebruik van hoofdletters en andere leestekens).
Als je op zoek bent naar de doorstroomtoets, kom je meerdere aanbieders van de toets tegen. Het klopt dat er meerdere doorstroomtoetsen zijn, maar kinderen in groep 8 maken er slechts ééntje. Scholen hebben op dit moment de keuze uit de volgende aanbieders:
Bureau Ice, de IEP-toets
Cito Leerling in Beeld
Route 8
AMN
DOE (eindtoets van de overheid)
Al voordat de doorstroomtoets in groep 8 plaatsvindt, hebben de kinderen een advies gekregen voor het voortgezet onderwijs. Gemiddeld genomen zijn er de volgende adviezen:
Vmbo-basis
Vmbo-kader
Vmbo-tl
Havo
Vwo
In sommige gevallen wordt een dakpanadvies gegeven. Een vmbo-tl/havo advies kan een kind met tl-scores toch in een havo-klas laten starten. Het is volledig afhankelijk van de advisering van de basisschool en het aanbod aan onderwijs op de middelbare school hoe dit bij jullie in zijn werk gaat. Je kunt dit altijd navragen.
De uitslag van de doorstroomtoets heeft zeker effect op een schooladvies. Indien het advies lager is dan de score, wordt het advies bijgesteld. Anders gezegd: heeft een kind een tl-advies, maar scoort het havo? Dan wordt een havo-advies (en soms zelfs havo/vwo-advies) gegeven. Een kind kan op deze manier doorstromen naar het onderwijs van zijn niveau en hiermee wordt kansenongelijkheid (scheve advisering op basis van de opleidingen van ouders, bijvoorbeeld) in de kiem gesmoord.
Wil jij met je kind de doorstroomtoets oefenen? Steeds meer ouders kiezen hiervoor. De kansenongelijkheid is daar een grote reden voor. Ouders merken dat hun kinderen worden afgerekend op hun eigen opleidingsniveau. Uit onderzoek blijkt ook dat er scheef geadviseerd wordt. Kinderen die gelijkwaardig scoren op school kunnen toch een heel ander advies krijgen, wat terug te leiden valt naar het opleidingsniveau van ouders (dit werd voorheen leerlinggewicht genoemd).
Er zijn ook ouders die de doorstroomtoets willen voorbereiden om stress weg te nemen, omdat er veel lesuitval is geweest op school of omdat hun kind dit zelf graag wil. Welke reden je ook hebt, de doorstroomtoets oefenen kan zinvol zijn om het beste resultaat te behalen en dus ook een hoger advies te verkrijgen.
Het is dan wel zaak dat je in zee gaat met het beste oefenmateriaal en niet zomaar iets van het internet plukt of online gaat oefenen.
Er is veel oefenmateriaal te vinden op het internet. De voordelen en nadelen van dit oefenmateriaal op een rijtje.
Veel oefenmateriaal voor de doorstroomtoets is gratis te vinden op internet;
Met online oefenmateriaal hoef je geen boekjes in huis te halen;
Je kind kan zelf aan de slag met oefenen en je hebt er als ouder geen omkijken meer naar.
Vrijwel al het oefenmateriaal dat online staat is oud en achterhaald (gebaseerd op oude Cito-toetsen die niet meer relevant zijn);
Gratis oefenmateriaal staat bol van de reclame;
Kinderen worden verkeerd voorbereid op de toetsen;
Spelenderwijs oefenen, zoals sommige online websites aanbieden, komt niet overeen met de werkelijkheid en heeft 0,0 effect;
Er gaat veel kostbare tijd verloren aan het oefenen en trainen van het verkeerde;
Het oefenen van dit materiaal kan verwarrend werken en juist leiden tot slechtere resultaten.
Wat werkt dan wel? De beste manier om samen met je kind te oefenen is in kaart te brengen wat de scores op school voor rekenen, begrijpend lezen en taalverzorging op dit moment zijn.
Misschien heeft de leerkracht wel RT voor je kind en kun je dit samen thuis oefenen. Dit werkt vele malen beter, omdat het past bij het niveau van je kind en niet gebaseerd is op afgeschreven lesmateriaal.
In overleg met de leerkracht van je kind kun je zo tot het beste oefenmateriaal komen.
Wil je toch extern aan je materiaal komen, dus zonder de school erbij te betrekken? Dan is er op dit moment één oefenboek op de markt dat aan de strenge eisen voldoet. Het betreft een compleet uitgewerkt oefenboek voor de doorstroomtoets, gebaseerd op echt materiaal van de verschillende doorstroomtoetsen.
In dit oefenboek wordt vak voor vak gekeken naar wat kinderen moeten kunnen, is volop aandacht voor herhaling én verdieping. Kinderen die meer uitdaging kunnen gebruiken, kunnen aan de slag met moeilijkere opgaven. Dit oefenboek bereidt kinderen heel goed en uitgebreid voor op alle doorstroomtoetsen voor groep 8.